ÜLKE

Tümü

6'sı Gazeteci 9 Kişi Tutuklandı: Gazetecilerin Öldürülmesini Protesto Edenlere Sert Müdahale

(4 Ay, 18 Gün önce)
Suriye'de gazetecilik faaliyeti yürütürken Türkiye'ye ait bir SİHA tarafından öldürülen gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'i anmak ve bu öldürülmeyi protesto etmek amacıyla bir araya gelenlere yönelik polis müdahalesi ve tutuklamaların ardından gözler gazeteci tutuklamalarına çevrildi.

İrem KABATAŞ

 

Şişhane Meydanı'ndaki Protestoya Polis Müdahalesi

 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve DİSK Basın-İş tarafından Şişhane Meydanı'nda düzenlenmek istenen basın açıklaması, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve gazetecilerin yoğun katılımıyla destek buldu. Ancak polis ekipleri, açıklama başlamadan gruba sert bir şekilde müdahale etti. Polisin saldırısı sonrasında toplam 59 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan 45 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 14 kişi adliyeye sevk edildi.

 

Altı Gazeteci Tutuklandı

 

Bugün Çağlayan Adliyesi'ne sevk edilen dokuz kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklanan gazeteciler şu isimlerden oluşuyor:

· Gülistan Dursun

· Pınar Gayıp

· Serpil Ünal

· Hayri Tunç

· Enes Sezgin

· Osman Akın

 

Tutuklanan diğer isimler ise Can Papila, Haci Ugis ve İmam Şenol olarak açıklandı. Adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edilen gazeteciler Zeynep Kuray, Yadigar Aygün, Mahsum Sağlam, Yağmur Filiz ve Pelin Laçin ise adli kontrol tedbirleri ile serbest bırakıldı.

 

Gazetecilere ve Haberlere Yönelik Soruşturmalar

 

Protestoları haberleştiren gazeteciler ve kurumlar da hukuki baskılarla karşı karşıya kaldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in öldürülmesine dair yapılan haber ve paylaşımlar nedeniyle İstanbul Barosu, gazeteci Seyhan Avşar ve T24 haber sitesi hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı yanıltıcı bilgi yaymak" suçlamalarıyla soruşturma başlattı.

Savcılık tarafından yapılan açıklamada, gazetecilerin "terör örgütü PKK ile bağlantılı oldukları" iddia edildi ve gazetecilik faaliyetleriyle ilgili ifadelerin "yanıltıcı bilgi içerdiği" öne sürüldü.

 

Uluslararası Hukuka Vurgu

 

İstanbul Barosu, gazetecilerin çatışma bölgelerinde hedef alınmasını kabul edilemez bulduğunu belirterek, olayı uluslararası insancıl hukuka ve Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı olarak nitelendirdi. Baro, gazetecilerin serbest bırakılması ve olayla ilgili bağımsız bir soruşturma yürütülmesi çağrısında bulundu.

Son dönemde gazetecilere yönelik artan baskılar ve özgür basının susturulmasına yönelik uygulamalar, hem yerel hem de uluslararası camiada tepki toplamaya devam ediyor.


İSTANBUL
EURO
41.4822
DOLAR
37.9300
ARŞİV