(ANKA)
Çakırözer, “Tek adam yönetimi ve onun sopasına dönüşen kurumlar, İmamoğlu’na yapılan hukuksuzluğa karşı meydanları dolduran milyonların haykırışını bastırmak için gazetecileri, televizyon kanallarını ve sosyal medyayı hedef aldı. Hukuksuz kararlarla milyonların haber alma hakkı engellendi. Ancak bu baskılara karşı basın özgürlüğü mücadelemiz sürecek” dedi.
Basın özgürlüğüne yönelik ihlaller
70 Gazeteci Hakim Karşısına Çıktı: Mart ayında en az 70 gazeteci yargılandı. 20 gazeteci gözaltına alındı, 8’i tutuklandı.
Gazetecilere Şiddet ve Tutuklamalar: İstanbul ve İzmir'deki protestoları takip eden 14 gazeteci gözaltına alındı, 8’i tutuklandı. Saraçhane’de AFP, Reuters, Bianet ve Anadolu Ajansı muhabirleri de dahil en az 14 gazeteci darp edildi. İngiliz BBC muhabiri Mark Lowen gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edildi.
RTÜK’ten Yayın Yasağı ve Cezalar: Protestoları canlı yayınlayan SCZ TV’ye 10 gün ekran karartma cezası verildi. Tele 1, NOW TV ve Halk TV’ye ağır idari yaptırımlar uygulandı. CHP lideri Özgür Özel’in mitingini yayınlayan Halk TV cezalandırıldı.
Sosyal Medyaya Sansür: X, YouTube, Instagram, Facebook, TikTok, Telegram ve Signal gibi platformlara erişim kısıtlandı. 190 X hesabı kapatıldı, CHP’nin boykot listesiyle ilgili web sitelerine erişim engeli getirildi.
Basın özgürlüğüne darbe
Gazetecilerin yargılanması, televizyon kanallarına yönelik cezalar ve sosyal medya sansürleriyle Mart ayı, basın özgürlüğü açısından ağır ihlallerin yaşandığı bir dönem oldu. Çakırözer, “Bir kişinin iktidarını korumak için basın susturuluyor, milyonların haber alma hakkı gasp ediliyor” diyerek, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.